Каталог

За рева на лъва

Автор: Юрис Звирзгдинш

количество 1000
За рева на лъва
Наличност: да
Издателство: Точица
Година на издаване: 2022
Оформление: Миглена Папазова
Страници: 56
Превод: Нева Мичева
Илюстрации: Лина Дудайте
Език: български
Оценка:
Цена: 20,00лв.

В „За рева на лъва“ едно момиченце потегля на спасителна експедиция в съседната зоологическа градина. Един лъв тъгува. Едно кученце гони опашката си. Едно парцалено мече свиква събрание. Една лекарка пише рецепта за ментови мъфини. Рой комари долитат на помощ, забравили да хапят.

 
Какво могат да направят заедно приятелите? Неочаквано много неща. Това разкзват латвийският писател Юрис Звиргздинш (когото вече познаваме от „Меча република“) и литовската илюстраторка Лина Дудайте на своите български приятели.
 
От преводачката Нева Мичева:
Преди пет години бяхме в Дома за писатели и преводачи във Вентспилс – Юрис (писател) и аз (преводачка). Беше май, както и сега, и с него следобедите разговаряхме около дървени маси над чаши с дълго нордическо кафе. Един следобед решихме да преведем „За рева на лъва“. Какво сме си говорили, не знам, но с него е лесно да стигнеш до всякакви неочаквани места и решения, та започнахме. Юрис ми четеше всяко изречение и ми обясняваше всеки нюанс (превеждаше наум от латвийски на руски). А аз записвах (превеждах наум от руски на български). И ей на̀.

Обичам тази книжка, защото е за силата на приятелството, но и за силата на добрите намерения, толкова често обругавани в ефектни фрази и драматични сюжети.

П.П. Илюстрациите на литовката Лина Дудайте са красиви, но по-важното е, че са разбиращи и нежни, а на места и смешни.

В интервю за детското БНР: https://detskotobnr.binar.bg/23543/za-reva-na-lava/
 

 
Количката е празна