ТОЧКА, ТОЧКА, ЗАПЕТАЯ

Насилие и ненасилие!

Насилие и ненасилие!

Откъс:

Старите кифлички с шоколад

 

Всеки ден след училище Мирей си купува кифличка с шоколад и всеки ден се повтаря едно и също - продавачката й дава от вчерашните закуски. Те са много сухи. Онова, което никак не се нрави на Мирей, е, че на възрастните госпожата продава съвсем пресни кифлички. Веднъж й го каза, но онази й отвърна да отиде другаде, като не й харесва. „Ще я замерям с вонящи топчета, клиентите ще си отидат, тя ще загуби пари, а ако продължава да ме лъже, някоя вечер ще отидем с приятелите и ще й строшим витрините”, казва Мирей.

Мирей има идея как да разреши конфликта - ще използва насилие, за да накара продавачката в пекарната да промени поведението си. Това е проста битка, бърза и лесна за провеждане.

 

Мирей споделя идеята си с Робен. Той също е забелязал измамата. Робен говори с Макс. Макс казва на Ани и Мари, а те на Вирджини и Жан-Батист, които казват на Алис, Орелиа, Антонен и Клеманс. На всички им се случва същото и те смятат, че продавачката се държи с тях като с нищожества.

 -  Да организираме бойкот на пекарната й – предлага Робен.

·      Какво значи това?

·      Да не стъпваме повече при нея.

·      Но ние сме само двама, на нея не й пука.

 - Ще се стресне, ако всички приятели ни последват, ще им кажем да не си купуват повече кифлички с шоколад от нея, тя ще бъде на загуба и ще бъде принудена да се промени.

Робен не иска да използва насилие, той има друга идея - да използва моралната сила, да избере ненасилието, за да накара продавачката да не прави повече така.

      Това е сложна борба, дълга и трудна. Приятелите ще трябва да положат усилия, да се справят с всички задачи - да се организират, да не си купуват шоколадови кифлички или да вървят поне двадесет минути до друга пекарна, да отделят време, за да убедят другите.

Количката е празна